Vrouwendag

9 apr, 2018 | Overig, Theo Kleeven

8 Maart is een heel bijzondere dag. Het is namelijk de Internationale Vrouwendag en wel de 110de viering. Het is de actiedag van de vrouwenbeweging. Het is wel  duidelijk, dat sinds de eerste viering  110 jaar geleden en wel op 8 maart 1908 over de hele wereld de positie van de vrouw in het middelpunt van de belangstelling is komen te staan.

De geschiedenis van de Internationale Vrouwendag:
De dag is elk jaar 8 maart. Hij staat elk jaar in het teken  van de strijdbaarheid en het gevoel  voor solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Meestal aan de hand van een specifiek thema. De Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten o.a. op het gebied van arbeid en kiesrecht.

Wanneer we de geschiedenis bekijken, dan heeft deze dag  internationaal zijn ontstaan te danken aan stakingen, georganiseerd door vrouwen tegen de arbeidsomstandigheden  in de textielindustrie in 1908 in New York en in 1917 in St. Petersburg.

Belangrijke historische mijlpalen voor de bepaling van de dag waren 1889 (De tweede Internationale) en 1921 (De Derde oftewel Communistische Internationale.  In dit jaar werd 8 maart de definitieve datum. Het internationale karakter werd duidelijk.

De viering kwam in een inzinking tijdens de Koude Oorlog vanwege de tegenstelling  tussen het socialistisch-communistische oosten en het kapitalistische westen. In veel kapitalistische landen werd de dag dan ook niet algemeen gevierd of zelfs maar erkend.

In de jaren zestig kwam de tweede feministische golf op. De Internationale Vrouwendag werd weer volop gevierd, meestal met demonstraties, bijeenkomsten en conferenties. Vrouwen uit alle landen, gezindten en politieke stromingen namen deel. In 1978  werd de achtste maart als de Internationale Vrouwendag door de VN erkend en in praktisch alle westelijke landen als zodanig geïntroduceerd.

In Nederland zijn er veel vrouwengroepen en vrouwenorganisaties die 8 maart vieren. De thema’s zijn  economische zelfstandigheid, empowerment, seksueel geweld , zorg, arbeid, discriminatie en racisme.

Theo Kleeven

Uw commentaar verschijnt niet automatisch, maar wordt beoordeeld door de redactie…