Vrijheid

22 mei, 2017 | Ikje, Levensverhaal, Sara Smeets

Vijf mei vierden we de Dag van de Vrijheid. Ik ben blij dat ik in een westers democratisch land leef. In die zin voel ik me vrij. Maar hoewel ik in mijn dagelijkse leven ook veel vrijheid en vrije tijd geniet, voel ik me eigenlijk niet vrij. Dat heeft misschien te maken met dat ik niet zelf gekozen heb voor mijn levenssituatie, nl. het leven met een bipolaire stoornis. Als die er niet was geweest had ik misschien heel andere keuzes gemaakt en mogelijkheden gekend, die mij meer gevoel van vrijheid hadden gegeven. Gelukkig lukt het me steeds beter om vrede te hebben met de situatie en ook te waarderen wat ik ermee doe, en erin kan groeien. Want daar is het leven toch voor bedoeld: groeien aan de gegeven omstandigheden. Dingen doen die je graag wilt doen en daardoor beter in je vel steken. En die vrijheid kun je vinden in een land als Nederland.

 

Freedom is just another word for nothing left to loose. Janis Joplin zong het. Samenvallen met wie je bent en wat je doet op een bepaald moment en niets anders te hoeven. En morgen kan het weer wat anders zijn, als het maar klopt met wie en wat je bent.

Ik hoop dat ik ook in de toekomst de vrijheid kan vinden om creatief om te gaan met de mij gegeven levensomstandigheden. En te zien en te waarderen de vele goede mensen en dingen die er om ons heen zijn. We zijn zo rijk!

Sara

Uw commentaar verschijnt niet automatisch, maar wordt beoordeeld door de redactie…