Hemelvaart

26 jun, 2017 | Levensverhaal, Overpeinzingen, Sara Smeets

Hemelvaart is in het Christendom de dag dat Christus opstijgt naar zijn Goddelijke Vader in de hemel, 39 dagen na zijn opstanding. Het is de veertigste dag in de Paascyclus. Pinksteren wordt altijd tien dagen erna gevierd en dat is de herdenking van dat de Heilige Geest over de aarde uitgespreid wordt.

 

Het Christendom wordt steeds minder beleden in Nederland. Veel kerken komen leeg te staan: ze worden afgebroken of ze krijgen een ander doel, zoals woningen, boekwinkel of restaurant. Afgelopen week stond in de krant dat in het Gelderse Afferden de leegstaande kerk was overgegaan in handen van een Thaise Boeddhistische orde. Ik krijg zin om er te gaan kijken. De vieringen zijn vrij toegankelijk.

Steeds meer Westerse mensen horen niet meer bij een bepaald geloof, maar zoeken zelf een manier en gedachte om zich te verbinden met het hogere en de mysteries van het leven. De waarden van het Christendom worden steeds vaker beleden zonder zich te verbinden met God. Eén van die manieren is het boeddhisme. Je ziet veel boeddhabeelden thuis bij mensen of in het openbaar. Dat wil niet altijd zeggen dat de eigenaren ook boeddhisten zijn of mediteren. Kennelijk vinden steeds meer mensen het prettig om regelmatig in hun leefomgeving naar een beeldje van boeddha te kijken. Niet dat er geen praktiserende boeddhisten zijn in Nederland. Integendeel; door het hele land zijn er vele plekken waar gezamenlijk gemediteerd wordt en waar onderwezen wordt in de verschillende stromingen van het boeddhisme. Ik denk dat het aantrekkelijke van het boeddhisme voor veel mensen is, het leren naar binnen keren en de rust, kracht en verbinding die ontstaat met andere mensen en de aarde. Het vreedzame. Maar ook boeddhisten blijven gewone mensen.

Zelf beoefen ik het in aandacht leven in mijn eigen leven en in verband met de sangha van de Vietnamese monnik Thich Nhat Hanh. Dat is één van de vele gemeenschappen die samenkomen om te mediteren in de geest van het geëngageerd boeddhisme van Thich Nhat Hanh. Deze samenkomsten vinden altijd zaterdags (niet alle) plaats in de bibliotheek van de woonwerkgemeenschap de Refter in Ubbergen. Leden van de sangha proberen te leven volgens vijf richtlijnen die in het Christendom ook goed zouden passen: bescherming van alle leven, streven naar rechtvaardigheid, integriteit in menselijke relaties, zorgvuldig communiceren en bewust consumeren. Ik vind het prettig om samen te komen met mensen die allen in dezelfde geest oefenen en hun leven willen leven. Makkelijk vind ik het niet altijd omdat ik me vaak onzeker voel in een groep.

Naast het Christendom en het Boeddhisme heb je o.a. de Islam, het Jodendom en het Hindoeïsme, die ook allen vertegenwoordigd zijn in de Nederlandse samenleving. De kernwaarden komen overeen denk ik: het liefhebben van je naaste en de schepping zoals je zelf. Dan maar flink oefenen met z’n allen en dat we ons niet laten ontmoedigen door gruwelijke gebeurtenissen die telkens weer plaatsvinden over de hele wereld.

Sara

Uw commentaar verschijnt niet automatisch, maar wordt beoordeeld door de redactie…