Haarlem

28 okt, 2019 | Snelschrijven, Theo Kleeven

Haarlem is een stad met een roemrucht verleden. Stadsrechten uit de tijd van de Hoge Middeleeuwen. Veel industrie en nijverheid (vooral lakens). Bekend om de musea en bezienswaardigheden zoals de” Hofjes.”
Berucht is de Spaanse Belegering uit 1572 – 1573. De stad verdedigde zich met leeuwenmoed. Zeven maanden lang. Uiteindelijk moest ze – helaas –  in juli 1573 toch capituleren.

Onder het geuzengarnizoen, dat de stad met de burgerij verdedigde, zullen zich wel veel mannen met bakkebaarden hebben bevonden.  Zie je de afbeeldingen van figuren uit die tijd, dan zul je dit wel bevestigd krijgen. Het gold misschien ook wel voor Wigbold Ripperda, de commandant van het garnizoen.

In die tijd waren er nog geen auto’s, laat staan taxi’s. Het beroep taxichauffeur bestond ook nog niet. Voor het vervoer was men aangewezen op boten, trekschuiten en koetsen. Het was dus onmogelijk om met een taxi uit de ingesloten stad te ontsnappen.

Met een kussensloop kon men zich misschien wel verkleden, onherkenbaar maken of verbergen. Met aan elkaar geknoopte kussenslopen kon men misschien ook wel een lang snoer maken, waarmee men zich van boven naar beneden kon laten zakken uit een huis of misschien wel vanaf de stadswal.

Theo Kleeven
Oefening Snelschrijven
De 4 woorden: 1) Haarlem; 2)Bakkebaard; 3) Taxichauffeur; 4)Kussensloop.

Uw commentaar verschijnt niet automatisch, maar wordt beoordeeld door de redactie…