Gezelschapspel

3 okt, 2016 | Bob, Ikje, Snelschrijven

Snelschrijven met de woorden Kantklossen, Sokken, Terugtrekken, Flauwekul.

 

Kantklossen: Als je op lange winteravonden niet meer weet wat je kunt gaan doen, dan kun je altijd nog ouderwetse bezigheden nieuw leven in gaan blazen. Je kunt bijvoorbeeld gaan sjoelen of mens erger je nieten. Lekker hard gooien met de sjoelstenen. De sjoelbak op een tafel gelegd in de achterkamer. De stenen klappen tegen de rand. In plaats daarvan zou je ook kunnen mens erger je nieten. Je wilt je niet ergeren aan een ander maar doet het toch als je pion weer van het bord geslagen wordt. Als je alleen bent op zo’n lange winteravond , dan zou je ook kunnen gaan kantklossen.

 

Sokken: Ook een oude bezigheid, maar niet zo makkelijk, is het breien van sokken. Je breit van alles voor elkaar. Bij het breien van sokken heb je meerdere pennen nodig. Volgens mij drie, maar dat weet ik niet zeker! Zeker weet ik eigenlijk niets. Wat ik wel zeker weet is dat we vroeger altijd zelfgebreide sokken van Sinterklaas kregen. Voor alle zes de kinderen minimaal 1 paar. Belangrijk is dat ze nuttig waren. Het leverde wat op. We wisten allemaal dat de sokken van oma kwamen. We vonden het geen cadeautje. Nooit kregen we een echt cadeautje van oma.

Retireren, Terugtrekken: nadat we met z’n allen bij elkaar hadden gezeten gingen we aan het eind van de avond uit elkaar met onze cadeautjes. We hadden eerst ons snoepgoed opgegeten al waren er altijd een paar broertjes en zusjes die wat bewaarden voor later. Vooral mijn jongste zusje was daar zeer bekwaam in. Weken later zat ze nog in haar eentje met haar snoepgoed. Al probeerden we het in tussentijd altijd van haar te pikken. Als we teruggetrokken waren met ons speelgoed dan speelden we daarmee, of lazen we een boek wat we hadden gekregen. Je ging dan helemaal op in het boek.

Flauwekul: je had er flink de sokken in en je had gewild dat je zo’n mooi boek had kunnen schrijven! Voorlopig had je het moeten doen met het schrijven van Sinterklaasgedichten. Je kon dan mooi een ander op zijn nummer zetten. Bij de sokken van oma zat nooit een gedicht, dat vond ze maar flauwekul. Dit had helemaal geen nut. Punt uit!

Bob

Uw commentaar verschijnt niet automatisch, maar wordt beoordeeld door de redactie…