Gevoeligheid kerkcollecte

11 apr, 2016 | Humor, Maanman

Zondagochtend gingen we altijd naar de kerk. Alle zes de kinderen kregen twee dubbeltjes voor de collecte. De een voor de ene collecte en de ander voor de andere collecte. Een van de collectes was voor de kerk zelf, de andere voor een goed doel. Wat voelde ik me als een kind te rijk met twee dubbeltjes in mijn zak. Ik had ze echter niet lang in mijn bezit.

Ik heb vaak gedacht ik houd een van beide dubbeltjes, of zelfs allebei. Maar mijn moeder had ons kinderen gewaarschuwd om dat niet te doen, want dan zou het nog wel eens slecht met je kunnen aflopen. En daar was ik erg gevoelig voor.

Door vrienden werd er nog wel eens verteld dat je net moest doen alsof je je geld erin deed om er dan wat uit te pakken. Dat heb ik nooit overwogen, maar ook daar was ik veel te gevoelig voor en ik vond dat ook niet eerlijk. Eerlijkheid had ik hoog in vaandel. Ook kon je er in plaats van geld een pepermuntje indoen, want die waren in de kerk rijk voor handen. Je zou denken dat de pepermuntfabriek een aandeel had in de kerk.

Helemaal prettig vond ik de situatie niet, want ik had beide dubbeltjes goed kunnen gebruiken als aanvulling op mijn zakgeld van 15 cent per week. Ook moest mijn moeder er elke week weer voor zorgen dat ze voor de zes kinderen, 12 dubbeltjes in totaal had. Hoeveel mijn vader en moeder zelf in de collecte gooiden heb ik nooit geweten.

Eigenlijk is het maar schooierachtig gedrag van de kerk, om zo kleinzielig nog wat geld op te halen voor zichzelf. Elk gemeentelid betaalde al apart per jaar een bedrag. Dat moest 10% van het loon zijn dat de kostwinner verdiende. Ik weet nog een keer dat er ouderlingen bij ons thuis kwamen en wij allemaal naar boven in de slaapkamers moesten. Het ging er in de kamer verbaal hard aan toe. Ik vroeg mijn vader later wat er aan de hand was. Ik dacht hem misschien nog ergens bij te kunnen helpen. Mijn vader legde de 10% regeling uit en zei dat hij gezegd had dat hij daar met 6 kinderen niet aan kon beginnen. Wij moesten ook kleren, schoenen en eten hebben. Dat was ik helemaal met hem eens.

Dit was een wijze les. Ik weet alleen niet in welk boek je dat van de Bijbel kunt vinden. Overigens de tweede collecte voor een goed doel vond ik toen wel een goede zaak.

Maanman

Uw commentaar verschijnt niet automatisch, maar wordt beoordeeld door de redactie…