De vogels

19 nov, 2018 | Overig, Snelschrijven, Theo Kleeven

Een vogel  maakt het leven vrolijk. Hij komt overal voor: In de tuin, bij het huis, op de akker, op de wei en in het bos. Zonder de vogels zou er geen natuur zijn. De bloemen en de planten alleen doen het niet. De vogel luistert voor ons, de mensen, de natuur op met gezang en gezelligheid. Alleen vaak al door zijn prachtige kleuren.

De vogels maken de natuur om ons heen volledig. Waar zouden we zijn zonder de vogel. Het zou een groot gemis zijn. De bomen, de planten, de bloemen de insecten en de vogels brengen de natuur tot leven. Zonder de vogels geen natuur en zonder de natuur geen vogels.

We schrijven veel over de vogels. Niet voor niets. Er zijn vogelgidsen en prachtige naslagwerken. Verder vind je vogels ook vaak terug in de heraldiek , bijvoorbeeld in familiewapens en stadswapens. De vogel staat daarbij voor macht, kracht en levenswijsheid.

Nu zou je kunnen zeggen, als je dit alles leest: Hoe gaan we hier mee verder? Als je vroeger een spannend verhaal vertelde, dan vroegen de luisteraars vaak: “ en toen”?
Nu zou ik zeggen: “Verder dan.” Ik heb een goed pleidooi gegeven voor de vogel.

Theo Kleeven

Uw commentaar verschijnt niet automatisch, maar wordt beoordeeld door de redactie…