De pest

28 mei, 2018 | Overig, Theo Kleeven

Het woord “pest”  heeft verschillende betekenissen. We beginnen maar met de ziekte. In de oudheid, de middeleeuwen  en ook nog in de nieuwere  tijden kon hij uitgroeien tot een verschrikkelijke epidemie, die duizenden het leven kostte.

Pest kan ook betekenen:  Walging, afkeer.  Er bestaan zegswijzen,  zoals:  “De pest aan iemand of iets hebben”  en “Iemand haten als de pest.” Het werkwoord “pesten” betekent  “plagen” of “sarren.”

Het computerscherm  kan, zeker bij beginnende gebruikers,  ook wel eens werken als de pest. Soms begrijp je het niet. Soms kan het scherm heel ingewikkeld gaan doen. Hij tovert met de beelden, geeft nieuwe suggesties. Je kunt als gebruiker ook verkeerd intoetsen.  De computer  reageert  dom, zoals hem wordt opgedragen.  We spreken dan van een  computerfout maar in feite is het een verkeerde input, dus een menselijke  fout.

Toch is de computer, zeker de laptop,  voor veel mensen onmisbaar. Ze nemen hem mee naar het werk, op reis, op vakantie en zelfs naar een bestemming op de wintersport. Ze moeten hem altijd kunnen gebruiken.

Internationaal wordt de computer altijd gebruikt in het kapitalistische westen  en het communistische oosten. Misschien hebben ze in Rusland wel een aparte manier van gebruik. Je zou het kunnen noemen: “De Rusland-methode.”

 

Theo Kleeven

Uw commentaar verschijnt niet automatisch, maar wordt beoordeeld door de redactie…