De Leeuwinnen
Sinds mensenheugenis is de leeuw de “koning der dieren”. Dit vanwege zijn enorme kracht en zijn imposante verschijning met zijn manen. In de Oudheid kwam hij niet alleen in Afrika voor, maar ook in het Nabije Oosten, Zuid Europa, Iran en delen van India.
In Rome was hij te zien in de arena’s. Heel de geschiedenis door was hij een circusdier samen met zijn aziatische neef de tijger. In vele landen was en is hij sterk vertegenwoordigd in de heraldiek als zinnebeeld van vorstelijke en bestuurlijke regeringsmacht over staten, provincies en steden. Dit gold en geldt ook voor ons eigen land: “De Nederlandse Leeuw.” Ook wordt hij vaak vermeld en afgebeeld in Koninklijke onderscheidingen.
In zijn natuurlijke omgeving heerst de leeuw in zijn territorium samen met zijn echtgenote ( de leeuwin) en andere echtgenotes ( de leeuwinnen) en de welpen als een vorst. Hij is een sociaal dier. Hij leeft en jaagt in groepsverband. De leeuwinnen zorgen gezamenlijk voor het huishouden en voeden gezamenlijk de welpen op.
Deze kenmerken van macht, kracht en vooral de samenleving in groepsverband hebben ertoe geleid, dat de “leeuw” ook zijn plaats heeft gevonden in de sportwereld. In verschillende sporten – met name in het voetbal – hebben vele clubs hun benamingen met de toevoeging ‘’leeuwen” gesierd. Daarmee wordt ook zeker de samenwerking in teamverband aangeduid. Betreft het de heren dan zijn het de leeuwen. Betreft het de dames, dan zij het de leeuwinnen.
De belangrijkste sport, waarin de erenaam “leeuwen” is doorgedrongen, is natuurlijk het voetbal. Sinds de invoering van het “Betaalde Voetbal” in 1954 – misschien ook al daarvoor – wordt het Nederlandse voetbalelftal aangeduid met de erenaam “Oranje Leeuwen”. Met uitzondering van de keeper waren de spelers gekleed in oranje shirts en witte broeken. Dit is jarenlang het geval geweest.
Het elftal was te zien tijdens de interlands – vriendschappelijke wedstrijden tegen buurlanden – wedstrijden van de “Champions Leagues”, voorrondes en eindrondes van de EK en de WK.
Hoewel het voetbal van oorsprong altijd een mannensport is geweest, zijn zich vanaf ca. 1970 ook vrouwen aan deze sport gaan wijden, zowel nationaal als internationaal. De vrouw heeft zich in dit opzicht als geëmancipeerde bewezen. Er zijn ook vrouwelijke voetbalclubs ontstaan en ons Nederlandse voetbalelftal is gesierd met de benaming “Oranje Leeuwinnen.” Het elftal heeft al een flink aantal keren gespeeld, uiteraard met ups en downs.
Hoewel de kracht en het tempo bij de vrouwen uiteraard iets lager liggen dan bij de mannen, zijn hun technieken en vermogen zeker niet de mindere van die van hun mannelijke collega’s. In de zojuist gespeelde wereldkampioenschappen zijn ze zelfs doorgedrongen naar een eervolle tweede plaats.
Theo Kleeven
Uw commentaar verschijnt niet automatisch, maar wordt beoordeeld door de redactie…