De gladiool
De gladiool is een schitterende vertegenwoordiger van de bloemenwereld. Een geslacht van vaste planten uit de lissenfamilie. De latijnse naam is “gladiolus”. Deze naam is symbolisch geladen. Hij is namelijk afgeleid van het latijnse “gladius”, wat “zwaard” betekent. De plant wordt daarom ook wel “zwaardlelie” genoemd. De plant komt voor in verschillende kleurvarianten, zoals wit, roze, rood, geel, oranje en paars, afhankelijk van het land van herkomst. De plant is de held van de bloemenwereld, groots en meeslepend. Ruwweg wordt er onderscheid gemaakt tussen twee hoofdgroepen: Grootbloemige gladiolen ( grote bloemen en een hoogte van ruim een meter ) en kleinbloemige gladiolen ( de laatste zijn klein en kunnen weer in groepen worden onderverdeeld ).
De gehele geschiedenis door heeft de gladiool een geweldige betekenis gehad, niet alleen als sierbloem maar ook als symbool van kracht, overwinning, trots en toegekende beloningen in dit opzicht.
Wat betreft het eerste aspect. De plant staat prachtig in de tuin in het bloembed en ook in de huiskamer, al of niet gecombineerd met andere bloemen in een boeket met zijn verschillende kleurschakeringen.
Wat betreft het tweede aspect. Hier is de heroïsche betekenis van belang. Deze betekenis gaat helemaal terug tot in de romeinse tijd. De naam van de plant zegt het zelf al. Hij is afgeleid van het latijnse woord “gladius”, wat “zwaard” betekent. De bloem heeft ook de vorm van een zwaard. In de romeinse arena’s vonden duels plaats tussen gladiatoren ( zwaardvechters ). In dit woord zitten de woorden “gladius” en “gladiool” opgesloten. Aan het einde van zo’n tweekamp werd de winnaar onder gladiolen bedolven als teken van triomf en beloning.
De gladiool als beloning voor betoonde moed, kracht en prestatie heeft zich vanaf de romeinse tijd gedurende de gehele geschiedenis tot in onze dagen gehandhaafd. Kijk maar naar onze Nijmeegse Vierdaagse. Iedereen, die aan dit reusachtige wandelfestijn deelneemt en het ook met succes bekroont, wordt met de gladiool beloond, in de regel een hele bos.
Mijn eigen ervaring in dit opzicht. Zesmaal heb ik de Nijmeegse Vierdaagse gelopen en ook helemaal uitgelopen. De gladiolen als beloningen hebben zich laten zien en hebben bij mij in de huiskamer nog lange tijd gebloeid.
Theo Kleeven
Uw commentaar verschijnt niet automatisch, maar wordt beoordeeld door de redactie…