De decembermaand

7 jan, 2019 | Overig, Theo Kleeven

De decembermaand is een heel bijzondere maand. Het is immers de periode, die een lopend jaar afsluit en tevens de voorbode, de drempel van een nieuw jaar. Deze maand wordt gekenmerkt door gebeurtenissen, activiteiten, (voor)gevoelens en prognoses, die hem tot een heel bijzondere periode maken. Het is de maand van de grote feesten, de kerstboom en de kado’s, het opmaken van de balans en hieraan gekoppeld de bepaling van de (voor)gevoelens, de prognoses en het maken van de goede voornemens. We zullen de genoemde facetten hieronder een voor een behandelen.

 • De grote feesten: December is de maand van Sinterklaas, de kerstdagen en de oudejaarsviering ( Sylvester). Dit is al sinds de Oudheid en de Middeleeuwen het geval en dit zal ook altijd zo blijven.
 • De kado’s: Onlosmakelijk verbonden met de drie genoemde feesten zijn de kado’s, die we elkaar geven en van elkaar ontvangen. De kerstboom hoort in zekere zin ook bij de kado’s. Dit alles gebeurt in naam van Sinterklaas en de Kerstman. We kruipen als het ware in hun huid. Dit maakt december ook tot een gulle en peperdure maand.
 • De balans: December is bij uitstek de maand om de balans op te maken. We wegen de positieve en negatieve resultaten tegen elkaar af. Aldus wordt de balans opgemaakt. Het negatieve proberen we zoveel mogelijk uit ons geheugen te verwijderen en het positieve willen we handhaven. Onze voorgevoelens en prognoses stemmen we hier natuurlijk op af.
 • De goede voornemens. Deze krijgen meestal aandacht tussen Kerstmis en Nieuwjaar. We vragen ons af:
  “Wat is er dit jaar van terecht gekomen en wat zijn de goede voornemens voor de toekomst?”
  Hopelijk komt er dan meer van terecht en maak ik ze dan in het komende jaar ook waar. Het is heel verstandig om ze maar goed in gedachte te houden en er maar niet over te praten, want dan word je toch niet geloofd.
  Er bestaat nog altijd een spreekwoord, dat zegt:
  “Geen woorden maar daden.”
 • December is voor mij persoonlijk ook altijd een heel bijzondere maand geweest. Eerste kerstdag is immers mijn verjaardag. Deze wordt elk jaar in familiekring uitbundig gevierd.

Theo Kleeven

Uw commentaar verschijnt niet automatisch, maar wordt beoordeeld door de redactie…