De beer

5 aug, 2018 | Snelschrijven, Theo Kleeven

De “beer” staat voor twee dieren: Het roofdier en het mannelijke zwijn. Het zijn twee krachtige dieren. Ik beperk mij hier tot het roofdier. Je hebt o.a. de ijsbeer, de bruine beer, de zwarte beer, de grizzlybeer, de kodiakbeer en de koalabeer.

De beer kun je kunstjes leren. De beer of het beertje is ook leuk als speelgoed voor kinderen. In de natuur (het wild) is de beer geen pantoffelheld. Hij werkt hard voor zijn bestaan. Hij eet dierlijk en/of plantaardig voedsel en ook zoetigheid zoals honing.

Als je de beer met rust laat, is hij voor de mens niet gevaarlijk. Moet hij zich echter verdedigen, dan is hij beslist geen pantoffelheld. In de stripverhalen was alleen “Bruintje Beer” een pantoffelheld.

Als reclamespot wordt de beer of het beertje ook gebruikt als logo. Hiermee wil men de kracht of de kwaliteit van een product uitbeelden. Een enkele keer wordt de beer ook gebruikt als wapen. Verder mag je hem als sterrenbeeld ( “Grote Beer” en “Kleine Beer”) niet vergeten.

De bedoeling van de bestaande logo’s en afbeeldingen in wapens is natuurlijk dat de mens en vooral de consument er notitie van nemen. In de praktijk gebeurt dit ook wel.

Theo Kleeven

Uw commentaar verschijnt niet automatisch, maar wordt beoordeeld door de redactie…