1 April

15 apr, 2019 | Levensverhaal, Theo Kleeven

Het onderstaande verhaal handelt weliswaar over 1 april, maar is beslist geen aprilmop. Het was voor mij een aantal jaren geleden bittere ernst.

Het was 1 april 2012, nu zeven jaar geleden. Die dag was mijn eerste werkdag bij “BREED” (later het “Werkbedrijf Rijk van Nijmegen”). Het was niet zomaar 1 april. Deze dag wordt vaak beschouwd als een dag, waarop men grappen maakt of iemand in het ootje neemt. Deze dag was voor mij echter bittere ernst, een nieuwe werkkring. Ik geraakte uit de sleur. Het bezorgen van kranten en post, wat ik zeven jaar lang had moeten volhouden, was nu afgelopen.

Eindelijk kreeg ik wat rustiger en minder gejaagd werk, dat ook wat beter betaalde. Ik had daarbij nog een kleine aanvullende uitkering van de Gemeente Nijmegen krachtens de Participatiewet. Ik was toen 60 jaar en ik heb tot mijn pensioensgerechtigde leeftijd (tot september 2017, ik was toen 66 jaar) bij het Werkbedrijf mogen werken. Het werk bestond uit het “converteren” (“het leesbaar en toegankelijk maken voor de personal computer”) van de “Sonttol” geheven op de scheepvaart (betaalde belastingen) bij het passeren van de zeestraat De Sont uit de periode 1556 – 1856.
Daarnaast heb ik veel handmatig inpakwerk gedaan.

De maand april staat bekend als een wat grillige maand. Het spreekwoord luidt: “April doet wat hij wil.”
Dit gezegde wordt vaak in verband gebracht met de verschillende weersgesteldheden in gunstige of ongunstige zin.
Men kan dit echter ook ruimer opvatten. Het kan ook een maand zijn van voor- of tegenspoed, pech hebben of geluk hebben. Bijvoorbeeld een toevalstreffer, die goed uitpakt.

Ikzelf ben inmiddels 67 jaar. Ik heb de datum 1 april nu al 68 keer meegemaakt, bewust of onbewust. Ik heb op die data ook wel eens grappen gemaakt of grappen in ontvangst mogen nemen. Een echte grappenmaker ben ik echter nooit geweest
1 April 2012 was echter een dag, waarop het menens was en wat ik op die dag heb meegemaakt kan zeker niet worden gezien als een aprilmop.

Theo Kleeven

Uw commentaar verschijnt niet automatisch, maar wordt beoordeeld door de redactie…